Menu Close

Bahasa Melayu | English

Melawat Muzium Terbalik - Antara Aktiviti Menarik Pulau Pinang

Anda tak minat muzium? Saya pun sama. Setiap kali terdengar perkataan ‘muzium’, minda akan terus terbayang subjek Sejarah sekolah menengah yang bagi saya begitu membosankan — dengan pelbagai tarikh dan kronologi peristiwa yang perlu dihafal.

Tetapi lain pula halnya dengan Muzium Terbalik (Upside Down Museum) Pulau Pinang. Jangan biarkan perkataan ‘muzium’ itu membuatkan anda terus hilang minat. Boleh jadi muzium ini merupakan antara muzium interaktif paling menarik di Malaysia!

Senibina Muzium Terbalik Pulau Pinang telah diinspirasikan oleh rumah tradisional kaum Cina di negeri tersebut. Di dalamnya terdapat ruang tamu, dapur, ruang makan, bilik tidur dan bilik mandi, tak ubah seperti sebuah rumah sebenar. Cuma di dalam muzium ini, semuanya terbalik. Ya, kesemua perkakas dan perabot di dalam muzium ini dilekatkan pada siling.

Jadi, apabila anda bergambar di sana dan kemudiannya menterbalikkan gambar tersebut, anda akan kelihatan seolah-olah melawan graviti. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Waktu Operasi

9:30 pagi – 6:30 petang setiap hari

Harga Tiket Muzium Terbalik Pulau Pinang (2023)

Warganegara (dengan MyKad):

Dewasa: RM21
Kanak-kanak (5 – 12 tahun): RM12

Ikuti laman rasmi Facebook mereka untuk mendapatkan sebarang berita dan promosi terkini.

Bukan Warganegara

Dewasa: RM29
Kanak-kanak (5 – 12 tahun): RM21

Pengalaman Melawat Muzium Terbalik Pulau Pinang

Jika anda berkunjung pada hujung minggu atau cuti sekolah, berkemungkinan besar anda terpaksa beratur panjang untuk masuk. Tapi jangan bimbang. Meskipun terdapat ramai orang, anda tidak akan perlu berebut tempat dengan orang lain untuk mengambil gambar.

Hal ini kerana hanya satu kumpulan pelawat sahaja yang dibenarkan berada di dalam sesebuah bilik pada satu-satu masa. Contohnya, jika anda datang bersendirian, hanya anda dan jurugambar sahaja yang akan berada di ruangan tersebut. Tidak perlu berkongsi dengan pengunjung lain.

Apa yang paling mengagumkan bagi saya adalah betapa telitinya rekaan dan susun atur di dalam setiap bilik di muzium ini. Lihat saja kamar mandi dalam gambar di atas. Ruangan sinki itu tidak dibiarkan kosong begitu sahaja, sebaliknya dilengkapi dengan pelbagai alat pembersih, barangan mandian dan sebagainya agar betul-betul menyerupai sebuah bilik air sebenar.

Walau bagaimanapun, anda tidak akan mempunyai begitu banyak masa untuk meneliti kesemua isi kandungan muzium tersebut. Di setiap bilik, ada seorang jurugambar yang akan membantu anda mengambil gambar menggunakan telefon anda sendiri. Jurugambar itu juga akan memberikan arahan untuk anda membuat gaya-gaya tertentu bersesuaian dengan bilik tersebut. Setelah mengambil beberapa keping gambar, anda akan diarahkan bergerak ke bilik seterusnya.

Secara purata, anda mungkin akan berada selama 1 – 2 minit sahaja di dalam setiap bilik, dan keseluruhan lawatan memakan masa tidak lebih daripada sejam.

Tips Untuk Melawat Muzium Terbalik Pulau Pinang

  • Pastikan anda membawa telefon pintar atau kamera bersama. Ini penting! Lawatan ke Muzium Terbalik Pulau Pinang ini tidak akan bermakna tanpa kamera.
  • Pastikan juga kamera atau telefon pintar anda mempunyai bateri dan kapasiti simpanan yang mencukupi. Jurugambar akan mengambil sekurang-kurangnya dua keping gambar bagi setiap posisi.
  • Untuk menjadikan gambar tampak ‘real‘, bagi yang berambut panjang, sila ikat atau sanggulkan rambut anda. Jika tidak:
Kelihatan ganjil jika rambut anda kaku, seolah-olah tidak ditarik graviti
  • Atas sebab yang sama, elakkan daripada memakai pakaian yang longgar, agar tidak kelihatan ganjil.
  • Jika anda tidak membawa getah rambut bersama, boleh juga memegang rambut anda seperti ini:

Akhir Kata

Adakah Muzium Terbalik Pulau Pinang berbaloi untuk dilawati?

Ya, bagi saya memang berbaloi.

Saya amat menyukai konsep yang diguna pakai, di mana setiap bilik mempunyai jurugambarnya sendiri. Hal ini sangat membantu, terutamanya bagi pengunjung yang datang bersendirian. Tidak perlulah mereka bersusah payah menggunakan tripod, self-timer, dan sebagainya.

Tambahan pula, jurugambar-jurugambar tersebut turut memberikan cadangan gaya dan posisi yang sesuai bagi setiap gambar. Oleh itu, pengunjung tidak perlu menghabiskan masa untuk mencari idea.

Keseluruhan proses berjalan dengan penuh efisien dan lancar sekali. Dengan mengehadkan jumlah individu di dalam setiap bilik pada satu-satu masa, para pengunjung dapat bergambar dengan selesa tanpa gangguan orang lain.

Pada mulanya, mungkin anda akan merasakan pengalaman ini seperti agak terburu-buru, kerana belum pun sempat hendak mengamati isi kandungan sesebuah bilik pameran di situ, anda telah disuruh untuk masuk ke bilik seterusnya. Namun, lama-kelamaan barulah anda akan faham mengapa konsepnya sebegitu.

Disebabkan semua perkakas dilekatkan di atas siling, sememangnya agak sukar untuk ada meneliti kesemuanya. Isi kandungan muzium ini hanya boleh dihayati dengan lebih sempurna menerusi gambar-gambar kenangan yang diambil.

Muzium Terbalik Pulau Pinang

Alamat: 45, Lebuh Kimberly, George Town, 10100, Pulau Pinang.

No. Telefon: +604 264 2660

Facebook

Emel

Pernahkah anda melawat mana-mana muzium terbalik sebelum ini? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.

Posted in BM

Related Posts

1 Comment

  1. Pingback:Penang Upside Down Museum – A Review and Guide – Ummi Around Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *